Verklaringen

Verklaringen

Ook zzp’ers en kleinere ondernemers worden soms gevraagd om een accountantsverklaring te verstrekken.

Er bestaan verschillende soorten verklaringen, maar in de meeste gevallen gaat het om een samenstellingsverklaring bij de jaarrekening. 

Hierbij ondersteunt een deskundige de organisatie bij het samenstellen van de jaarrekening. 

Soorten verklaringen

Hieronder leggen we uit voor welke verklaringen je onder andere bij ons terecht kan.

Accountantsverklaring &
samenstellingsverklaring

Een accountantsverklaring wordt vaak gevraagd bij de aanvraag van een (huur)woning of financieringen van bedrijfspanden, machines, bedrijfsbussen, niwo-vergunning en dergelijke. Vaak wordt deze verklaring een accountantsverklaring genoemd, maar wordt eigenlijk een samenstellingsverklaring bedoeld. Met een samenstellingsverklaring ben je als ondernemer verzekerd van een goede financiële verantwoording van je jaarrekening en weet je zeker dat je voldoet aan de minimale verplichtingen volgens de wetten en richtlijnen. Niet iedereen mag deze verklaring verstrekken, maar omdat wij een gecertificeerd NOAB-lid zijn, kunnen wij dit voor je regelen. Als je ons hiervoor inschakelt, weet je zeker dat je jaarrekening correct is opgesteld en dat alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de meeste gevallen kunnen wij ook adviseren of je doel haalbaar is met de huidige of toekomstige cijfers.

NIWO-verklaring

Bedrijven die goederen voor derden vervoeren in een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kg, moeten een Eurovergunning bezitten. De vergunning geldt voor binnenlands en internationaal vervoer. Wilt u in Nederland een transportbedrijf of koeriersbedrijf starten, dan moet u dus eerst een vergunning bij de NIWO aanvragen. Om een dergelijke vergunning te verkrijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is de financiële draagkracht. De onderneming toont dit aan met een (openings)balans, eventueel aangevuld met een vermogensopstelling of de meest recente jaarcijfers. Daarnaast moet een samenstellingsverklaring worden overgelegd van een financieel deskundige. Zeker wanneer je startende ondernemer bent, kan het aanvragen van een Eurovergunning een ingewikkeld proces lijken. Wij ondersteunen je hier graag bij. Als lid van de NOAB kunnen wij voor jou je aanvraag voor een NIWO-vergunning zelfs geheel verzorgen. Heb je hulp nodig met het aanvragen van een vergunning bij de NIWO, of heb je hier een vraag over?

Inkomensverklaring woninghypotheek 

Als je als ondernemer een woning wil kopen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat jouw zakelijk inkomen is en welk bedrag je zou kunnen lenen bij een geldverstrekker. Het proces rondom het kopen van een huis en het aanvragen van een financiering kan voor ondernemers echter een complex proces zijn. Het rekeninkomen alleen zegt namelijk niet alles. Daarom kunnen wij voor jou je zakelijk inkomen berekenen, zodat je met deze cijfers een hypotheek voor het kopen van een huis kunt aanvragen. 

Verklaring inkomen zelfstandige onderneming huurwoning

Als je als zelfstandig ondernemer een woning wil huren, vraagt een woningcorporatie/verhuurder vaak om een gewaarmerkte accountantsverklaring. In feite wordt hiermee een samenstellingsverklaring bij de jaarrekening bedoeld. Bij FINASMA kunnen we deze verklaring verstrekken, zie het kopje ‘Accountantsverklaring & samenstellingsverklaring’ hierboven voor meer informatie over deze verklaring. Heb je hulp nodig met het aanvragen van een vergunning bij de NIWO, of heb je hier een vraag over?

Financieringsaanvragen

Als je een financiering bij de bank of andere kredietverstrekker gaat aanvragen worden er veel financiële gegevens gevraagd. Samen met jou kijken we of je financieringsaanvraag haalbaar is en ondersteunen we jou bij het verstrekken van de juiste stukken en bij de aanvraag. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een jaarrekening, prognose en geconsolideerde cijfers.

Andere soort verklaringen

Er zijn verschillende gebruikers die een beslissing moeten nemen aan de hand van jouw inkomen als ondernemer. Hierbij willen zij vaak dat hier een deskundige bij betrokken is geweest en een verklaringen heeft afgegeven. Neem dus gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van een bepaalde verklaring of financiële vraagstukken. 

Maak jouw keuze hieronder